sobota, 8 czerwca 2013

Poznaj nasze opinie: Czy diabetyk może pić wino?

Pomimo prozdrowotnego działania związków zawartych w winie spożywanie alkoholu przez chorych na cukrzycę nie jest zalecane, ponieważ alkohol wpływa na hamowanie wytwarzania i wydzielania glukozy przez wątrobę, co sprzyja hipoglikemii (niedocukrzeniu).


Czy to oznacza, że cukrzyk musi zapomnieć o winie?
Francuzi są zdrowi, bo piją wino?
Wino jest najstarszym trunkiem na świecie. Wzrost zainteresowania jego korzystnym działaniem na zdrowie człowieka spotęgowało zjawisko „francuskiego paradoksu”. Wielu badaczy uważa, że związki w nim zawarte są odpowiedzialne za wyjątkową w Europie Zachodniej średnią długość życia Francuzów, mimo ich niezbyt zdrowej, zbyt tłustej diety i picia dużej ilości spożywanego alkoholu, właśnie głównie wina.
Niech żyje czerwone wino!

Jak się okazuje, szczególnie korzystne dla zdrowia jest wino czerwone, które w dużym stężeniu zawiera reserweratrol (3,5,4’-trihydroksy–trans–stilbenu). Prowadzone przez naukowców badania wykazały, że związek ten odgrywa znaczną rolę w regulacji równowagi energetycznej – obniża metabolizm, przez co organizm potrzebuje mniej pożywienia, aby wygenerować dużo energii.

Obecny w czerwonym winie reserweratrol wpływa na organizm podobnie jak niskokaloryczna dieta oraz trening wytrzymałości. Poza tym ten silny przeciwutleniacz zmniejsza ciśnienie i poziom cukrów we krwi, a ponadto obniża zawartość tłuszczu w wątrobie.

W najnowszych badaniach klinicznych z udziałem 19 mężczyzn ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2 wykazano, że reserweratrol wpływa na insulino-wrażliwość. Dodatkowo wpływa na zmniejszenie oznak stresu oksydacyjnego, który może być przyczyną oporności na insulinę, co sprawia, że organizm nie jest w stanie wchłonąć i wykorzystać glukozy krążącej we krwi.

Czy diabetyk może pić wino?

Pomimo prozdrowotnego działania związków zawartych w winie spożywanie alkoholu przez chorych na cukrzycę nie jest zalecane, ponieważ alkohol wpływa na hamowanie wytwarzania i wydzielania glukozy przez wątrobę, co sprzyja hipoglikemii (niedocukrzeniu).

Jeśli cukrzyk cierpi na powikłania cukrzycy, zwłaszcza neuropatie (uszkodzenia nerwów), nadciśnienie, dyslipidemię (hipertriglicerydemię) czy zapalenie trzustki powinien całkowicie wyeliminować alkohol z diety.

Cukrzycy nie muszą jednak całkowicie rezygnować z alkoholu. Aby chory na cukrzycę mógł napić się alkoholu bez ryzyka, powinien przed spożyciem zadbać o odpowiedni poziom cukru we krwi (samokontrola cukrzycy) oraz zjeść posiłek, który zapobiega szybkiej absorpcji alkoholu do krwioobiegu.

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w najnowszych zaleceniach dotyczących postępowania na cukrzycę dopuszcza spożycie nie więcej niż 20g etanolu na dobę dla kobiet oraz 30g etanolu/dobę dla mężczyzn.

Cukrzycy sięgający po wino powinni pamiętać, że co za dużo, to nie zdrowo. Regularne spożycie alkoholu, nawet gdy jest to czerwone wino, stwarza niebezpieczeństwo uzależnienia od alkoholu.
Autor: mgr inż. Magdalena Dawidowicz
Źródło: wieszjak.pl
Wpis: Polski Lekarz Internista - Diabetolog w Anglii tel. 0161 707 1983

Konsultacje z lekarzem specjalistą możesz uzyskać w Polskiej Przychodni w Manchesterze. Socjalistą z zakresu interny jest dr Damian Milewski. Rejestracja do Pana doktora jest czynna przez 7 dni od godzin 8:00 do 22:00. Więcej informacji o lekarzu i placówce znajdziecie państwo na tej stronie. Zapraszamy do rejestracji telefonicznej pod numerem: 07955 280 690

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz